Hevosen omistajan vuosibudjetti – mitä arki maksaa ja miten se maksetaan?

Mitä hevosen omistaminen maksaa? Millaisilla tuloilla sinulla on varaa pitää omaa hevosesi? Miksi myös henkilökohtaiset talousasiat kuuluvat sosiaaliseen mediaan? Tältä näyttää budjettini vuodelle 2021.

Aada Lätti kirjoitti aiemmin tällä viikolla  Lasten ja nuorten säätiön vieraskynässä  tiukan artikkelin lasten ja nuorten talousosaamisesta ja sosiaalisen median vaikutuksesta rahankäyttöön  . Sosiaalinen media ja vaikuttajat ohjaavat nuorten kulutusvalintoja, ja vaikuttajien tulisi saada puhua avoimemmin rahasta ja sen käytöstä.

Nykyisistä hevosbloggaajista ainakin  MuuliprojektiPallurablogi  ja  Hellä Kanelisilmä  ovat puhuneet hevosharrastuksen kuluista tänä vuonna. Kulut on lueteltu erittäin yksityiskohtaisesti kuukausittain ja vuosittain. Itse olen liian laiska luettelemaan vuoden kaikkia ostoksia senttiä myöten, mutta kaiken kaikkiaan harrastajien kulutusrakenteet näyttävät hyvin tutuilta.

On kuitenkin paljon mukavampaa maksaa laskuja, jos on jotain maksettavaa.

Marraskuun aikana tarkistin kuluvan vuoden kirjanpidon ja suunnittelin tulevaa vuotta. Valokuvauksen osalta vuoteni sujuu aika pitkälti ravikalenterin mukaan ja näyttää siltä, ​​että tämän vuoden pitkäjänteiset projektit jatkuvat myös ensi vuonna. Kuvaan Teivon kaikki 42 ravipäivää ja jatkan  Hevoslehti Ridettä! , esimerkiksi päätoimittajana.

Kalenterin lisäksi olen katsonut ensi vuoden budjettia. Ensimmäistä kertaa tiedän etukäteen melko tarkasti tuloni suuret, eikä arjen kiinteisiin kuluihin ole tiedossa suuria muutoksia. Tuloilla ja kuluilla tekemäni budjetti on hieman pyöristetty, jotta summia olisi helpompi käsitellä.

Tämä on vuosibudjettini vuodelle 2021:

Tulot:

Kokopäivätyö:  30 000 €
Sivukuvaus:  6 000 €

36 000 euron vuositulolla lähdeverot (verot, eläkemaksut yms.) ovat yhteensä noin 26,8 % palkasta. Ennakonpidätysten jälkeen nettopalkasta jää käteen noin 26 450 euroa.

Käytämme  kodin siivouspalvelua  , josta saan kotitalousvähennyksen ja etätyön ansiosta voin hyödyntää myös täyden toimistovähennyksen. Haen verovähennyksiä vasta vuoden lopussa, joten ne tulevat takaisin veronpalautuksina.

On hyvä huomata, että valokuvauksesta saadut eurot riippuvat pitkälti siitä, voidaanko ravikilpailuja jatkaa normaalisti ensi vuonna koronaviruksesta huolimatta. Jos tämä ei ole mahdollista, sinun on keksittävä korvaava työ. On myös mahdollista, että tältä osin vuositulot jäävät odotettua pienemmiksi ja kuluja joudutaan myös karsimaan siinä suhteessa.

Hevosmenot:

Tallin vuokra:  5 400 € Kengänhoito
:  540 €
Pavo rehu:  600 €
Eläinlääkärikulut  : 300 €
Vakuutus:  200 €

Eläinlääkintäkuluihin sisältyy rutiinitoimenpiteet eli rokotukset ja madotus kerran vuodessa sekä hammashoito kahdesti vuodessa. Tänä vuonna Sotilaa on tutkittu ja hoidettu rutiinitoimenpiteiden lisäksi yhteensä noin 500 eurolla. Odottamattomia eläinlääkärikuluja varten olen hankkinut luottokortin.

Sotilas kenkitään yleensä noin 6 kertaa vuoden aikana. Kenkäkustannukset voivat nousta jonkin verran, jos vuoden aikana ilmenee erityistarpeita. Vakuutukseen sisältyy henki- ja vastuuvakuutus sekä rajoitettu eläinlääkärikuluvakuutus, joka kattaa esimerkiksi koiran hoidosta aiheutuvat kulut.

Seurahevosten kulut: 2 400 €

Olen mukana kahdessa nuoressa ravihevosessa, joiden kulut maksan kuukausittain osuuteni suhteessa. Molemmat aloittavat kilpauransa mahdollisesti ensi vuonna, ja onnistuessaan kustannukset voivat laskea jonkin verran.

Hevosten kiinteät kustannukset ovat yhteensä noin 9 440 euroa vuodessa.

Omat kulut:

Asumiskulut: 4 500 € Autolainan
alennus: 2 400 €
Auton puskurirahasto: 600 €

Asumiskustannukset sisältävät kaikki kulut, jotka jaamme aviopuolisoni kanssa. Summaan sisältyy osani pienen kahden makuuhuoneen asunnon vuokrasta, vesi- ja sähkölaskut, vakuutukset (koti ja auto), ajoneuvovero, kodin siivous 4 viikon välein, netti ja suoratoistopalvelut. Lisäsin summaan myös oman tapaturmavakuutukseni ja puhelinlaskun.

Tänä vuonna ostimme lainalla uuden käytetyn auton, jota lyhennämme pari vuotta. Auton puskurirahasto kattaa esimerkiksi huoltokulut ja rengashankinnat.

Omat kiinteät kuluni ja hevosteni ovat yhteensä noin 16 940 euroa vuodessa.

Kun nettopalkastani vähennetään omat ja hevosteni kiinteät kulut, niin ns. työrahaa jää jäljelle 9510 euroa. Se on 792,50 € kuukaudessa. Jokapäiväisessä elämässäni rahani kuluu kuukausittain seuraavasti:

Ruoka: 200 €/kk
Bensiini: 100 €/kk
Sijoitukset: 200 €

Maaliskuusta lähtien olemme työskennelleet lähes kokonaan etänä ja ruoka- ja kotitaloustarvikkeiden rahat ovat sen seurauksena kaksinkertaistuneet. Nykyisellä ruokabudjetilla voimme syödä ”mitä ikinä pidämme” – valita kotimaisia, luomutuotteita ja niin edelleen. Kotona syömme pääasiassa kasvisruokaa. Tarvittaessa sinulla on varaa kiristää tätä huomattavasti.

Sijoitukset sisältävät säännölliset säästöt asuntosäästötileille ja -rahastoille. Olen keskittänyt pankki- ja vakuutusasiani Osuuspankkiin ja valitsin äskettäin OP:n rahastot helpoimmaksi mahdolliseksi säästämisvaihtoehdoksi. Viime aikoina olen säästänyt ja sijoittanut yhteensä noin 100 euroa kuukaudessa, mutta ensi vuonna haluan tuplata summan.

Ruoan, bensan ja säästöjen jälkeen sinulla on 292,50 euroa käteesi. Sen avulla vähennämme tarvittaessa luottokorttivelkoja, käymme ulkona syömässä, ostamme harjoituksia ja hevostarvikkeita ja niin edelleen… Ensi kesään saakka Kela ottaa tästä myös pienen osan opintotukien palautuksena.

Summia on todella mahdotonta sanoa kymmeneen senttiin, ja tulot vaihtelevat varmasti jonkin verran kuukausittain. Yksittäisiä euroja tärkeämpää on kuitenkin nähdä kokonaiskuva omasta kulurakenteesta.

 

Olen alkanut miettiä rahankäyttöäni vasta äskettäin ja raha-asiani olivat melko sekaisin ensimmäiset 5 vuotta omatoimisesti muuttamisen jälkeen.

Kun muutin Lappeenrantaan opiskelemaan, Sotilas muutti kanssani. Lukion aikana Sotilas oli asunut omassa tallissamme, joten en ollut tottunut tavallisiin tallikuluihin.

Vaikka hintataso Itä-Suomessa on melko maltillinen verrattuna esimerkiksi nykyiseen asuinpaikkaamme Tampereella, opintorahat ja lainat kuluivat heti vuokraan ja muihin laskuihin. Osa-aikatyöllä ja vanhempieni tuella pystyin kompensoimaan muut arjen menot. Jossain vaiheessa tein opintojeni lisäksi kolmea eri työtä samaan aikaan. Glamour oli aika kaukana siitä.

Tällä hetkellä olen alani suosikkityössä, vielä keskeneräisellä korkeakoulututkinnolla ja 19 000 euron opintolainalla. Kruunun ansiosta voin jatkaa hissustutkintoa loppuun asti verkko-opintoja. Oma talous olisi kuitenkin ehkä kannattanut laskea hieman aikaisemmin, vaikka esimerkiksi luottotietoni ja mielenterveyteni ovat edelleen tallessa, enkä ole törmännyt esimerkiksi pikavinkkeihin.

Jälkikäteen ajatellen arjen taloustaidot haluaisin nähdä osana myös yliopisto-opiskelijoiden opintosuunnitelmaa, sillä kuten Aadak kirjoittaa artikkelissaan:

”Talouden ymmärtäminen tuo mielenrauhaa, joka vaikuttaa suoraan ihmisen koettuun hyvinvointiin.  Samalla se ehkäisee mahdollisia tulevia taloudellisia ongelmia, kuten ylivelkaantumista, ja on siten merkittävässä roolissa ei vain nuorten elämässä. henkilö, mutta myös yhteiskuntamme tulevaisuus.”

PS  Tämän postauksen kuvat ovat ihanan  Marle Muurosen ottamia  !

Vaikuttava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *